Son Dakika
Günümüzün çılgınlığı kişisel gelişim furyası. Peki, kişiliğin gelişmedikten sonra kişisel gelişsen ne fayda!
Birçok kişisel gelişim kitabı okudum, seminerlerine katıldım, hani derseniz ki madem kişisel gelişim furyasını eleştireceksin sen neden bu furyaya katıldın? Eee insan bilmediği konuda yazı yazamaz di mi!
Aslında, asıl vurgulamak istediğim kişisel gelişim masalını dinlemek yerine kişiliğimizi geliştirmeye önem versek daha kalıcı olmaz mı? Yani kişisel gelişim hikayeleri ile kişiliğimiz gelişmez. Misal kişisel gelişim kitaplarında birçok konudan bahsedilir ‘’Kendini Tanıma, Kendine Değer Verme, Olumlu Düşünme, Özgüven, Motivasyon, Kişisel Bakım Rutini, Stresle Baş Etme,…’’Konu birey olunca, konularda sayılamayacak kadar çok oluyor haliyle. Bu başlıklar daha da arttırılabilir ama konulara bir bakar mısınız lütfen. Çok değil bundan 15-20 yıl önce annenize ben kendimi tanıyamıyorum ya da kişisel bakım rutinimi bilemiyorum deseniz ne cevap verirdi size? Bence önce gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi şaşkın şaşkın size bakar sonra milli silahını fırlatır ve tabii ki bilerek ıskalardı. Bu konular çocukluğumuzda ya da ergenliğimizde yaşadıklarımızın kişiliğimize olumlu ya da olumsuz yansımalarından başka bir şey değildir bence. Durum böyle olunca da üç beş sayfa kitap okumakla veya bir iki seminere katılmakla sorunlarımızın varlığı değişmez sadece sanki sorunlarımızı çözmüşüz gibi güzel ve modern maskeler takar, mutlu görünümlü mutsuzlar olarak hayatımıza kaldığımız yerden devam ederiz.
İsterseniz bir konu başlığını birlikte inceleyelim. ‘’Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir?’’ Karnını içine çek, omuzlarını dikleştir ve yürü, gören ne özgüvenli be maşallah desin!!! İçi boş ama duruş mükemmel… Şaka şaka. Adı geçen kitaplarda bu konu için de birçok şey yazılmış. Hepsi yalan demiyorum ama böylesine önemli bir sorun sadece kitap okumakla, seminere gitmekle çözülmez. Hem ayrıca özgüven eksikliği sorunu kısa vadede oluşan bir sorun değildir. Yani dün başlamadı ki bugün puf diye yok olsun. Eğer böyle bir sorunumuz varsa bunun birçok sebebi olabilir tabii ki ama bence asıl önemli olan daha önce de bahsettiğim üzere çocukluğumuzda ya da ergenliğimizde yaşadıklarımızdır. Misal korumacı bir ebeveyne sahip olmak. Bunun sonucunda ise çocukluğumuzda ya da ergenliğimizde ne zaman düşecek olsak, ebeveynimiz baston misali elimizin altında durmuş ve düşmemize izin vermemiş demektir. Hâlbuki elimizin altında baston olmak yerine gölge misali arkamızda dursalardı gerektiğinde düşmemize izin verselerdi ve düştüğümüzde ise kendi kendimize kalkıp kalkamadığımızı izleselerdi. Kısacası hayatımızla ilgili kararların seçimini özgürce bize bırakmış olsalardı ki kararlarımız olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğursa da sonucuna katlanmamıza izin verselerdi, sanırım özgüven eksikliği diye bir sorunumuz da olmayacaktı. İşin acı tarafı, ebeveynimiz aşırı korumacı içgüdüsü yüzünden bizim ‘’’Ben başardım’’ hissini yaşamamıza mani olduklarının dahi bilincinde değiller, emeklemeden ve düşmeden yürümenin öğrenilmediğini gayet iyi bildikleri halde…
Anlatmak istediğim bu kitaplarda ve seminerlerde bahsedilen konular birçok kişi için sorun dahi değil bu fırsatçıların (Ahmet Şerif İZGÖREN gibi üstatları tenzih ederim.) rant sağlamalarına izin vermemeliyiz. Ancak az da olsa bazı insanlar için sorun teşkil edebilir. Eğer bahsedilen konular hayatınızı ciddi olarak etkiliyorsa kitaplarda ya da seminerlerde deva aramak yerine çözüm olarak tıbbi bir yardım almalısınız. Ayrıca
15-20 yıl öncesine kadar psikoloğa giden kişilere farklı bir gözle bakılırken günümüzde artık sıradan bir durum olarak değerlendiriliyor bilin istedim. Son olarak beni soran olursa maske takarak mutlu görünümlü mutsuz olmaktansa maskesiz olmayı yani kişisel gelişim yerine kişiliğini geliştirmeyi tercih ediyor dersiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
04 Temmuz 2022 Ekonomi, Genel, Karabük, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler, yazar
29 Haziran 2022 Ekonomi, Genel, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler, yazar
27 Haziran 2022 Ekonomi, Genel, Karabük, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler, yazar
24 Haziran 2022 Ekonomi, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler, yazar