27,0368$% 0.14
28,8344€% 0.21
33,2951£% -0.38
1.673,72%0,01
2.750,00%-0,29
Önceki KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat dönemlerinde başlayan ve geliştirilen ve Yeni KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık döneminde devam ettirilen Yabancı Uyruklu’ öğrencilerin KBÜ’deki öğretimlerinin geldiği nokta Sabah Gazetesi‘nde manşet oldu.
Türkiye’nin Gönül Elçilerinin Karabük’te yetiştiğini haberleştiren Sabah Gazetesi 98 Ülkeden 13 Bin Öğrenci’nin Karabük’e Emanet olduğunu yazdı.
98 Millet Bir Kampüse Sığdı manşetiyle Karabük Üniversitemizi ve Karabük’ümüzü Türkiye geneline tanıtan Sabah Gazetesi muhabirleri Karabük’e gelerek Karabüklü değerli Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Elif Çepni ile bir röportaj yaptı.
Prof Çepni: ‘Herkese Kapımız Açık Değil. Öncelikle Başarılı Olmalılar.”
KBÜ Rektör Yardımcısı Çepni, röportajda; tek kıstaslarının Türkçe olduğunu belirterek, Yabancı programlar dışında Türkçe yeterlilik sınavlarını geçemeyen hiç kimsenin bölümüne başlayamayacağını vurguladı.
Kaliteli eğitimin peşinde olduklarını her isteyene kapılarını açık olmadığını ifade eden Prof. Çepni; “Öncelikle başarılı olması gerekiyor. Üniversiteye girdikten sonra da Türk dilinin öğrenilmesi bizim önceliğimiz. Burada okuyan tüm yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle Türkçeyi öğrenmek zorunda. TÖMER’in (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) bünyemizdeki eğitim ve sınavları sonrası başarılı olurlarsa branşlarında eğitim görmeye başlıyorlar. Not ortalaması dikkate alınarak en iyiler mülakatlara alınıyor. Burada en iyiler elenerek Karabük Üniversitesi’ne kabul ediliyor. Bunun dışında Afrika’da Türk Büyükelçilikleri de, bölgelerindeki başarılı öğrencileri Türkiye’deki üniversitelere öneriyor. Burada yabancı uyruklular öğrenciler, tercih ettikleri programa göre ücret ödüyorlar. Türklerin herhangi bir ücret ödemesi zaten söz konusu değil. Yabancı uyruklu öğrencilerin, elbette şehre ekonomik olarak katkıları var ama en önemli katkı Türk Hava Yolları’na oluyor elbette.”diye konuştu.
Prof. Dr. Elif Çepni; “Karabük Üniversitesi’nin yabancı uyruklu öğrenciler tarafından tercih edilmesinin ilk sebebinin reklamcılığın ilk dersi ‘kulaktan kulağa’ yayılma olduğunun yanısıra Karabük’ün Ankara, İstanbul’a yakın olmasınında etkili olduğunu ifade etti.
Prof Çepni: ” Önemli Olan Verilen Eğitimin Kalitesi.”
Prof Çepni; “Dünyanın her yerindeki ülkeler, yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim pastasından pay almak istiyorlar. Daha önce Anglosakson dediğimiz İngiltere, Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda gibi İngilizce konuşulan ülkeler, kendi dillerinde müfredat hazırlayan ülkelere tercih ediliyordu. Şimdi birçok ülke; Fransa, Almanya gibi tutucu ülkeler bile İngilizce müfredat hazırlayarak yabancı uyruklu öğrencileri ülkelerine davet ediyorlar. Bizim ülkemizde de İngilizce müfredata sahip üniversiteler vardı. Burada önemli olan üniversitelerde verilen eğitimin kalitesidir.” diye konuştu.
Prof Çepni: ” KBÜ’nün Uluslararası Alan da Olmasına Önceki Rektörlerimiz ve Şimdiki Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık Büyük Önem Veriyor.”
Türkiye’ninde bu anlamda uzun bir süredir üniversitelerde verilen eğitim kalitesi anlamında yükselen bir ülke olduğunu vurgulayan KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni; ” Bunu biz değil, bu alanda çalışan uluslararası ölçme ve değerlendirme kuruluşları raporluyor. Bu anlamda Karabük Üniversitesi; eğitim kalitesi, kampüsü, sosyal etkinlikleriyle ön plana çıkıyor. Burada Karabük Üniversitesi’nin uluslararası alanda olmasına hem daha önceki rektörlerimiz hem de şu anki rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık büyük önem veriyor. ” dedi.
Prof. Çepni: “Onlar da Bizim Kara Oğlanlarımız, Kara Kızlarımız Oldu.”
Afrika’daki ülkelerin başarılı çocuklarının buraya geldiğini söyleyen Prof. Çepni; “Oradaki anne babalar, Türkiye’ye güvenerek evlatlarını Anadolu coğrafyasına emanet ediyor. Bu da Türklerin tarihteki gücünün bir göstergesi. Burada da Türk öğrencilerimiz neyse bizim için, yabancı uyruklu olanlar da aynı. Hepsi evladımız, kardeşimiz. Bir diğer konu da burada eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler; Türk kültürünü öğrenerek ülkelerine döndüklerinde bizim gönüllü elçimiz olacaklar. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Buraya gelen yabancı uyruklu gençlere karşı ön yargılı olan insanlar bile, şehirde onları tanıdıktan sonra ‘Onlar da bizim kara oğlan, kara kızlarımız oldu’ diyorlar. Eğer Karabük halkı onları kucaklamamış olsa, her sene yurt dışından gelen öğrenci sayımız artmaz.” diye konuştu.
Prof. Çepni : “Tayland’dan Rusya’ya Makedonya’ya Kadar 98 Ülkeden Öğrencimiz Var.”
Karabük Üniversitesi’nin 42 bin öğrencisinin 13 bine yakınının yabancı uyruklu olduğunu belirten KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni; “Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu yabancı uyruklu öğrencilerin ülkeleri arasında uzak kıtalardan Filipinler, Tayland da var, Balkanlardan Arnavutluk, Makedonya da var. Hatta İsrail ve Rusya’dan öğrencileri bulunuyor Karabük Üniversitesi’nin… 98 ülkeden eğitim için Karabük şehrini seçenlerin en çok tercih ettikleri bölümlerin başında mühendislik, işletme, sağlık bilimleri ile Türk Dili ve Edebiyatı geliyor.” diyerek röportajını sürdürdü.
Sabah Gazetesi ve Sabah Gazetesi internet sitesinde yayımlanan haberin tamamı için burayı tıklayınız
Not: Karabük Üniversitemizin, Karabük’ün ulusal basında ve uluslararası arena da ‘Yabancı Uyruklu Öğrenci’ vesilesiyle yer almasını sağlayan , Karabük’e, KBÜ’ye bu ufku açan önceki Rektör Prof. Dr. Refik Polat ve çalışma arkadaşlarına ve şimdi daha nitelikli olarak devamına çok önem veren mevcut Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni ve tüm KBÜ Camiasına bir Karabüklü olarak teşekkür ediyorum. Bu konu da ayrıca bir yorum haberim de olacak
Yücel Yavuz Vefat Etti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.